Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı

Uzm.Dr.Sariye Elif ÖZYAZICI  ÖZKAN
Uzm.Dr.Tuğba AYÇİÇEK

Anabilim Dalı Tarihçesi
1983 yılında Yüksek Öğretim Kurulunun 15 Ocak 1983 tarihli toplantısında Tıp Fakülteleri Dahili Bilimler Bölümüne bağlı olarak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı kurulmuş ve Başkanlığına Prof. Dr. Kamil TANYER getirilmiştir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda 1980 yılından itibaren uzmanlık eğitimi verilmeye başlanmış olup, 200’ün üzerinde çocuk hastalıkları uzmanı yetiştirilmiştir. Toplam 16 Bilim Dalı ve 7 Serviste 16 Profesör, 4 Doçent ve 1 Yrd. Doç. Dr. olmak üzere 21 öğretim üyesi, 2 Uzm. Dr ve eğitimlerini sürmekte olan yan dal ve uzmanlık öğrencileri bulunmaktadır.

Bugüne kadar Anabilim Dalı Başkanlığı yapan hocalarımız, Prof. Dr. Sabri ACAR (1981-84), Prof. Dr. Yaşar ANLAR (1984-85), Prof. Dr. Arman BİLGİÇ ( 1985-88), Prof. Dr. Nuran GÜRSES ( 1988-97), Prof. Dr. Şükrü KÜÇÜKÖDÜK ( 1997-2003), Prof. Dr. Mehmet Kemal BAYSAL’dır.(2003-2012). Anabilim Dalı Başkanlığı 2012 yılından itibaren halen Prof. Dr. Ayhan DAĞDEMİR sürdürmektedir.
Anabilim Dalı Hedef
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı olarak amacımız bilgi, beceri ve iletişim yeteneği yüksek, doğru ve hızlı kararlar alabilen, sürekli kendini yenileyebilen, ulusal ve uluslar arası sağlık problemlerinin farkında ve bunlara çözüm üretme becerisini kazanmış hekimler ve uzman hekimler yetiştirmektir. Ayrıca araştırma faaliyetleri ile ulusal ve uluslar arası literatüre katkıda bulunmak ve ülkemizde en yüksek bilimsel düzeyde ve uluslar arası kalitede sağlık hizmeti vermektir.
Hastanemizde Çocuk Hematoloji ve Çocuk Genetik laboratuarı olarak 2 laboratuvar bulunmaktadır. Çocuk Hematoloji laboratuvarında tam kan sayımı, periferik yayma, koagülasyon testleri, hemoglobin elektroforezi,  trombosit agregasyon testleri gibi testlere ek olarak lösemi tanı ve ayırıcı tanısında kullanılan akım sitometri de çalışılmaktadır. Ayrıca hastanemizde 2 yataklı 24 saatlik EEG monitorizasyon ünitesi bulunmaktadır. 24 saatlik EEG monitörizasyonu, epilepsi cerrahisi gerekebilecek hastaların tanısı için kullanılmaktadır.
Çocuk Hastanesi içinde oluşturulan Sadettin-Vasfi Baysal Çocuk Kök Hücre Nakil Merkezi 6 yataklı olarak 2009 Şubat ayından itibaren hizmet vermektedir. İlk yılda 16 hastaya kemik iliği nakli başarı ile uygulanmıştır. Çocuk kardiyoloji bölümünde PDA kapatılması, ASD kapatılması, valvüloplasti, stent takılması, atriyal septostomi, tüm hemodinamik ve anjiyokardiyografik işlemler yapılabilmektedir. Fetal ekokardiyografi ile konjenital kalp hastalıklarının prenatal tanısı konabilmektedir.
Pediatrik genetik bölümünde klinik genetik uygulamaları yapılmakta, klinik tanı ayrıntılı laboratuar tetkikleri ile desteklenmektedir. Sitogenetik analizler, moleküler sitogenetik ( FISH), DNA eldesi yapılmaktadır. Kordosentez ve amniyosentez materyallerinin incelenmesiyle prenatal tanı konulmakta ve ailelere genetik danışma hizmeti verilmektedir. Kanser hastalarının tanı ve prognostik incelemelerinde sitogenetik analizler sıkça kullanılmaktadır.
Çocukların eğitim-öğrenim ve sosyal becerilerinin desteklenmesi için 1 hastane okulu ile 2 oyun ve etkinlik odası mevcuttur. Hastane çalışanlarından oluşan “Hasta Destek Grubu” ve tıp öğrencilerinden oluşan “Günebakan Koridoru” grupları haftalık sinema, seramik, resim, takı kursu gibi farklı sosyal etkinlikler ile hasta çocuklarımızın hastanede geçirdikleri sürenin daha verimli ve eğlenceli olmasına çalışmaktadırlar. Ayrıca özellikle malign hastalığı olan hastalarımıza yönelik. Hastane okuluna gelemeyecek durumdaki hastalara öğretmenlerce hasta başında eğitim-öğretim yapılmaktadır.

Bölümler Öğretim Üyeleri
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı
Sosyal Pediatri Bilim Dalı
Yrd. Doç. Dr. Şule PAKSU (Bilim Dalı Başkanı)