Fakültemiz öğrencisi Mehmet Helvacı, danışmanlığını Prof. Dr. Yeliz Tanrıverdi Çaycı’nın üstlendiği TÜBİTAK 2209-A destekli projesiyle, yoğun bakım enfeksiyonlarına neden olan dirençli bakteriler üzerine dikkat çeken bir çalışma gerçekleştirdi.
“Yoğun Bakım Hastalarından İzole Edilen Acinetobacter baumannii İzolatlarının Virulans Faktörlerinin ve Quorum Sensing Genlerinin Belirlenmesi ve Glabridin Maddesinin Biyofilm Üzerine Etkisinin Araştırılması”başlıklı proje, TÜBİTAK 2024/2 2209-A programı kapsamında desteklenmiştir.
Bu çalışmada, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hastanesi Yoğun Bakım Üniteleri'nde yatan hastalardan alınan trakeal aspirat örneklerinden izole edilen A. baumannii suşları üzerinde detaylı analizler yapılmıştır. Bakterilerin enfektivitesini artıran biyofilm oluşumu, bu yapının gelişiminde rol oynayan AbaI ve AbaR genlerinin varlığı ve glabridin maddesinin bu biyofilm yapısı üzerindeki inhibe edici etkisi araştırılmıştır.
Hastane enfeksiyonları açısından kritik öneme sahip olan Acinetobacter baumannii, çok ilaca dirençli yapısıyla tedavi seçeneklerini ciddi şekilde kısıtlamaktadır. Bu nedenle biyofilm oluşumunun engellenmesi, hastane enfeksiyonlarının kontrolünde önemli bir basamak olarak değerlendirilmektedir. Glabridin’in bu süreçteki potansiyel etkisinin ortaya konması, gelecekte alternatif tedavi stratejileri açısından değerli bir adım olarak görülmektedir.
Bu özgün ve güncel araştırmasıyla bilimsel bilgiye katkı sunan öğrencimizi ve danışman hocamızı tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.
Yoğun Bakım Hastalarından İzole Edilen Acinetobacter baumannii İzolatlarının Virulans Faktörlerinin ve Quarum Sensing Genlerinin Belirlenmesi ve Glabridin Maddesinin Biyofilm Üzerine Etkisinin Araştırılması. TÜBİTAK 2024/2 2209-A. Başvuru Numarası:1919B012326228. Proje yürütücüsü: Mehmet Helvacı. Danışman Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Yeliz Tanrıverdi Çaycı.