Tarihçe
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, 1973 yılında Hacettepe Üniversitesi’ne bağlı olarak Samsun Tıp Fakültesi adı altında kurulmuştur. 1975 yılında 1873 sayılı kanunla Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ne bağlanmıştır. 1978 yılına kadar eğitim-öğretim faaliyetini Hacettepe Üniversitesi bünyesinde sürdüren fakülte, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinin 19 Mayıs 1978 tarihinde hizmete sokulmasıyla, dönem IV ve V öğrencilerinin ders ve uygulamalarının burada yapılması sağlanmıştır. Aynı yıl Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı, Prof. Dr. Öner Gedikoğlu başkanlığında kurulmuştur.
1985 yılında, mevcut yerindeki yeni hastaneye taşınmayla birlikte Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanlığı’na Prof. Dr. Birol Gülman getirilmiştir.
Anabilim Dalı Başkanlarımız
Prof. Dr. Öner GEDİKOĞLU
Prof. Dr. Ali Birol GÜLMAN
Prof. Dr. Davut KESKİN
Prof. Dr. Turgut Nedim KARAİSMAİLOĞLU
Prof. Dr. Nevzat DABAK
Vizyon
Kliniğimizden mezun olan uzmanlarımızın görgü, bilgi ve becerisiyle ülkenin veya dünyanın herhangi bir yerinde ortopedi ve travmatoloji uzmanı olacak düzeyde olması ve bölümümüzden aldığı bilgi, deneyim ve tecrübe ile, çevre illerdeki üniversitelerin akademik gelişimine katkıda bulunması vizyonumuzun temelini oluşturmaktadır.
Misyon
Bölgemizde ortopedi ve travmatolojiye dair her hastalığın başarıyla tedavisinin yapıldığı, akademik ve eğitim alanlarında yüksek standartları olan bir merkez olmak misyonumuzdur.
Yetiştirdiği Uzman ve Öğretim Üyeleri
Kurulduğu günden bu yana, kliniğimizden 64 uzman doktor yetişmiştir. Ayrıca akademik olarak, 6 profesör, 9 doçent ve 2 doktor öğretim üyesi yetişmiştir. Bu öğretim üyelerinden bazıları çevre illerdeki tıp fakülteleri bünyesinde ortopedi ve travmatoloji anabilim dallarını kurmuştur (Kasım 2023 itibari ile veriler).
Verilen Hizmetler
Artroplasti (Protez) Ameliyatları (Kalça, Diz, Omuz)
Diz Artroskopisi (Kapalı Diz Ameliyatı)
Dizde Menisküs ve Bağ Tamirleri
Omuz Artroskopisi
Omuzda Tendon Yırtıkları ve Tamiri
Omuzda Sıkışma Sendromu
Kemik ve Yumuşak Doku Tümörleri Tedavisi
Üst Ekstremite Travma Cerrahisi
Alt Ekstremite Travma Cerrahisi
Pelvis Kırıkları
Omurga Kırıkları
El Cerrahisi
Skolyoz Cerrahisi
Deformite Cerrahisi
Pediatrik Ortopedi
Gelişimsel Kalça Çıkığı
Doğuştan Çarpık Ayak
Serebral Palsi
Ostemiyelit (kemik enfeksiyonu)
Biyolojik Tedaviler (Kök Hücre, PRP vb.)
Özel Poliklinikler
Bölümümüzde her bir öğretim üyesinin özel ilgi alanı bulunmakta ve ağırlıklı olarak bu alanlarda çalışmalarını sürdürmektedirler. Ortopedik Onkoloji alanında Prof. Dr. Nevzat Dabak ve Prof. Dr. Ferhat Say, travma ve deformite cerrahisi alanında Prof. Dr. Yılmaz Tomak ve Dr. Öğretim Üyesi İsmail Büyükceran, pediatrik ortopedi alanında Prof. Dr. Davut Keskin, spor cerrahisi ve el cerrahisi alanında Prof. Dr. Ahmet Pişkin, artroplasti ve revizyon artroplasti alanında Prof. Dr. Ferhat Say, omurga cerrahisi alanında Doç. Dr. Hüseyin Sina Coşkun çalışmaktadır.
Ortopedik Onkoloji alanında bölümümüz bölgenin kemik ve yumuşak doku tümörleri için donanımlı bir merkez olarak hizmet sunmaktadır. Çarşamba günleri 09.00-10.00 saatleri arasında radyoloji, patoloji, medikal ve radyasyon onkolojisi, nükleer tıp ve diğer branşlarında dahil olduğu Multidisipliner Kemik ve Yumuşak Doku Tümörleri Konseyi yapılmaktadır. Tüm bölgeden, kemik ve yumuşak doku tümörlü hastaların değerlendirildiği bu konsey, 1998 yılından beri üniversitemiz tıp fakültesi bünyesinde hizmet vermektedir. Başlangıcından beri yaklaşık 4000 hasta, multidisipliner kemik ve yumuşak doku tümör konseyi tarafından değerlendirilmiş ve/veya tedavi edilmiştir.
Servis
48 servis yatağı ile hizmet vermektedir. Yıllık yatan hasta sayısı 1989’dur. Yıllık ameliyat sayısı ise 2063’tür. Günde 2 ameliyathane odası ile hizmet vermekte olup, ihtiyaca göre bu sayı artabilmektedir.
Poliklinikte yıllık bakılan hasta sayısı ise 15.276’dır (2022 yılı verileri).
Ulusal Akreditasyon
Kliniğimiz 29 Eylül 2023’te, yaklaşık 1 yıllık bir değerlendirmenin sonucunda, Türk Ortopedi ve Travmatoloji Derneği Birliği (TOTBİD) tarafından akredite edilen sayılı klinikler arasındadır. Bu özelliği ile Karadeniz Bölgesi’ndeki ilk akredite klinik olmuştur. Ayrıca kliniğimizdeki her öğretim üyesinin, ortopedi ve travmatoloji yeterlilik sertifikası bulunmaktadır (TOTEK Eğitim Belgesi).
Ulusal ve Uluslararası Fellowship Programları
Anabilim dalımız özellikle kemik ve yumuşak doku tümörleri konusunda, yurt içi ve yurt dışından bir çok araştırma görevlisi ve uzman doktoru gözlemci olarak ağırlamaktadır. Genellikle 3 aylık kısa periyotlar olarak düzenlenen bu programlarda, katılımcılar ilgili öğretim üyelerinin gözetiminde bilgi ve deneyimlerini artırmaktadır.
Randevu
Polikliniğimizde randevusuz hasta bakılmamaktadır. Poliklinik randevuları https://mobilhastane.omu.edu.tr/MiaMedRandevu/ adresi üzerinden alınmaktadır. Aynı adresten öğretim üyelerine de özel muayene randevusu alınabilmektedir.
İletişim
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı
Telefon : 0362 312 19 19
Dahili Numaralar
Poliklinik: 2361
Servis: 2621
Servis Sekreterliği: 2620