TARİHÇE
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 22.09.1982 tarih ve 3939 sayılı kararı ile 2547 sayılı Kanunun 7. maddesinin 2. paragrafı gereğince Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü içerisinde Adli Tıp Anabilim Dalı kurulmuştur.
Adli Tıp Anabilim Dalı 29.03.2002 tarihinde Yrd.Doç.Dr. Ahmet TURLA’nın Anabilim Dalı Başkanlığı’na atanması sonrası aktif çalışmalarına başlamıştır. Adli Tıp Anabilim Dalı’nda 2002 yılından itibaren uzmanlık eğitimi verilmeye başlanmış olup, 11 uzmanlık öğrencisi eğitimlerini tamamlayarak “Adli Tıp Uzmanı” ünvanını almışlardır. Anabilim Dalı’nda 1 Profesör, 1 Doçent olmak üzere 2 öğretim üyesi ve 5 uzmanlık öğrencisi bulunmaktadır.
Uzmanlık öğrencilerimizi adli tıbbın tüm alanlarında sorumluluk alabileceği bilgi ve beceriyi kazanıp bunu pratik anlamda uygulayabileceği seviyeye getirmek, bilimin öncülüğünde, bağımsız ve tarafsız karar verebilecek şekilde yetiştirmek en önemli hedefimizdir.
Lisans öğrencilerine mesleki yaşamlarında karşılarına çıkabilecek adli olgularla ilgili teorik ve pratik dersler verilmektedir.
Anabilim Dalı’mızca; 12 - 13 Haziran 2004 tarihleri arasında “III. Ulusal Sokakta Çalışan ve Yaşayan Çocuklar Sempozyumu” ve 08 - 10 Eylül 2006 tarihleri arasında “V. Anadolu Adli Bilimler Kongresi” düzenlenmiştir.
Anabilim Dalımız Öğretim Üyeleri, OMÜ Tıp Fakültesi bünyesinde hizmet vermekte olan “Çocuk İstismar ve İhmalini Önleme ve İzleme Komisyonu”nun aktif üyesidir ve ayrıca Adli Tıp Uzmanları Derneği’nin çeşitli faaliyet, kurul ve çalışma gruplarında yer almaktadır.
Anabilim Dalımız Öğretim Üyeleri tarafından bugüne kadar; Adli Tıp, Şiddet, Çocuk İstismarı ve İhmali, İnsan Hakları, Hekimlerin Yasal Sorumlulukları, Meslek Etiği, Çocuk ve Kadın Hakları, Hasta Hakları, Hekim Hakları gibi konularda gerek Üniversite içerisinde, gerekse Samsun’daki Kamu Kurum ve Kuruluşlarına, STK’larına ve halka yönelik sunumlar yapılmıştır.
Anabilim Dalımız Öğretim Üyeleri, çeşitli Kurumlar ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen;
• Çocuklara Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Destek Hattı: Cinsel İstismarın Gün Yüzüne Çıkartılması Projesi’nde,
• Adli Tıp Uzmanları ve Adli Hekimlik Görevi Yapan Hekimlerin Çocuk İstismarı ve İhmali Konusunda Bilgilendirilmeleri Eğitimi’nde,
• Türkiye Avrupa Komisyonu Temsilciliği Türkiye’de Üreme Sağlığı Programı Sağlık Personeline Cinsiyete Dayalı Şiddet ve Şiddetin Üreme Sağlığına İlişkin Sonuçları konusunda Hizmet İçi Eğitim Programı’nda,
• Samsun İl Emniyet Müdürlüğü’nce düzenlenen “Olay Yeri İnceleme Kursu” nda,
• Adli Tıp Uzmanı Olmayan Hekimler, Hakimler ve Savcıların İstanbul Protokolü Bilgi Düzeyi’ni Yükseltme Eğitimi’nde “Eğitim Komitesi Üyeliği, Eğitim Koçluğu ve Usta Eğitici” olarak görev almışlardır.