Anabilim Dalı Tarihçesi
Ondokuzmayıs Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı 1983 kurulmuştur. Halen 3 profesür ve 2 Doçent akademik kadroyu oluşturmaktadır. Şimdiye kadar 45 araştırma görevlisi Göğüs Hastalıkları uzmanı ünvanını almıştır. Şu anda 13 araştırma görevlisi uzmanlık için klinik pratik ve teorik eğitimlerine devam etmektedirler.
Anabilm Dalı Başkanları
Prof. Dr. Levent Erkan ( 1986-2009 )
Prof. Dr. Meftun Ünsal( 2010-2012 )
Prof. Dr. Nurhan Köksal( 2012-2016 )
Prof. Dr. Meftun Ünsal( 2016-2019 )
Prof. Dr. Atila Güven Atıcı( 2020-2022 )
Prof. Dr. Meftun Ünsal (2022-halen)
Anabilim Dalının Teorik Yapısı ve Akademik Amacı
Göğüs Hastalıkları Bölümü, bölgemiz için önemli bir referans hastanesi olup, bu alanda hem poliklinik hem de klinikte çok çeşitli ve değişik hasta popülasyonuna hizmet vermektedir. Göğüs Hastalıkları servisi üçü özel oda, , 4’ü kemoterapi, ikisi uyku ünitesinde olmak üzere toplam 35 yatakla hizmet vermektedir.. Akciğer kanserli hastalara kemoterapi uygulanmakta, yatarak tedavi olanağı bulunmaktadır. Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalımız, 3 poliklinik ile hastalarımıza hizmet verilmektedir. Bölümümüzde video bronkoskopi ünitesi, spirometre, bulunmakta, cilt prick testi uygulanmaktadır. Yine hastalara endobronşial ultrasonografi eşliğinde bronkoskopi(EBUS) de yapılmaktadır. Toraks ultrasonografisi ile tanısal ve girişimsel işlemler de uygulanmaktadır. Göğüs hastalıkları kliniği içinde uyku problemi olan hastalarının değerlendirildiği, 2014 yılında akredite olan ve Orta Karadeniz bölgesindeki uzman hekimlere de eğitim veren uyku ünitesi bulunmaktadır. Bölümümüzde yılda 1000’den fazla bronkoskopi, 5000’in üzerinde solunum fonksiyon testi, 50’nin üzerinde plevra biyopsisi yapılmaktadır. Anabilim Dalımızdan bugüne kadar toplam 45 kişi Göğüs Hastalıkları uzmanı olarak mezun olmuş ve halen 13 araştırma görevlisi uzmanlık eğitimlerine devam etmektedir.
Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’nda Yapılan İşlemler:
• Solunum fonksiyon testi (spirometre) . Kemoterapi
• Diffüzyon testi
• Cilt prick testi
• Videobronkoskopi . Endobronşial Ultrasonografi(EBUS)
• Bronkoskopi eşliğinde elektrokoter uygulamaları
• Torasentez
• Plevra biopsisi
• Göğüs duvarı ve plevranın ultrasonografi ile incelemesi ve girişimsel işlemler
• Polisomnografi
Anabilim Dalının Etkileşimde Olduğu Ulusal ve Uluslar arası Akademik Kuruluşlar
-Türk Toraks Derneği
-Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği
-Akciğer sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği
-American Thoracic Society
-European Respiratory Society
-American College of Chest Physicians (ACCP)
-British Thoracic society
Öğretim Türü
Mezuniyet Öncesi Eğitim:
Dönem 1,2 ve 3. sınıf öğrencileri probleme dayalı öğretim (PDÖ) kapsamında ders sunumlarına girmekte; ayrıca kendilerine verilen ve uygun hasta örnekleri içeren senaryolar ile interaktif tartışma oturumlarında hedeflenen bilgi düzeyine erişmeleri için ayrıntılı okuma ve araştırmaya yönlendirilmektedirler. Dönem 4 öğrencileri task eğitimi kapsamında solunum-dolaşım bloğu içerisinde akciğer hastalıkları ile ilgili ders sunumlarına girmekte ve hastaların öykü, fizik muayene, tanı, takip ve tedavileri ile ilgili olan pratik ve teorik eğitimlerini hasta başında interaktif tartışma ile sürdürmektedirler. Dönem 6 öğrencileri intörn doktor olarak 1 ay süreyle göğüs hastalıkları kliniğinde çalışmakta ve bu süre içerisinde hastaların hazırlanması, tedavi ve takiplerini yakından izlemekte, gece nöbetlerine kalmakta, pratik ve teorik eğitimleri için vaka takdimleri ve bilimsel makale sunumları yapmaktadırlar.
Mezuniyet Sonrası Eğitim
Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’nda tıp fakültesi öğrencilerinin eğitimleri yanında, uzmanlık öğrencilerinin eğitimleri de sürdürülmektedir. Anabilim Dalımızın eğitim toplantılarında vaka tartışmaları, makale ve seminer sunumları düzenli olarak haftanın 2 günü yürütülmektedir Göğüs Cerrahisi, Göğüs Hastalıkları, Medikal Onkoloji, Radyasyon Onkolojisi, Radyoloji ve Patoloji Anabilim Dalları’nın katıldığı klinikopatolojik toplantılar yapılmaktadır. Ayrıca asistanlar öngörülen çeşitli Bilim Dallarında rotasyon eğitimlerini tamamlamaktadır.
Anabilim Dalının Kendisi İçin Öngördüğü Gelecek Planı
Çağdaş bilimsel ve teknolojik gelişmeler ışığında, Türkiye’nin sağlık sorunlarını bilen ve bu sorunların üstesinden gelebilecek temel bilgi ve becerilerle donanmış, mesleğini etik kuralları gözeterek uygulayabilecek, araştırıcı ve sorgulayıcı, kendisini sürekli olarak yenileyip geliştiren, iyi pratisyen, uzman hekim ve bilim insanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalının çok önemli akademik amaçlarından birisi de ülkemizde ve uluslararası sahada sürekli bilimsel çalışmalar ve araştırmalar yaparak bilime katkıda bulunmaktır.
İletişim Adresi
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı
55139 Samsun-Türkiye
e-mail: gogushastalıkları@omu.edu.tr
Tel: Poliklinik sekreterliği; (0362)3121919 – 2998
Göğüs hastalıkları yatan hasta servis sekreterliği; (0362)3121919-2748