Anabilim Dalı Tarihçesi
Anabilim Dalı Kuruluşu
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi bünyesinde Farmakoloji Anabilim dalı,1983 yılının başında yardımcı doçent olarak atanan Dr.Atilla DİKMEN ve Dr. Hülya GÜVEN tarafından kurulmuştur.
12.09.1987 tarihinde, Yrd. Doç. Dr.Yüksel KESİM Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Üniversitemiz’e naklen atanmıştır. 15.0l.1990 tarihinde Gülhane Askeri Tıp Akademisi(GATA)’nden emekli olan Prof.Dr.Süleyman ÇELİK üniversitemiz Farmakoloji Anabilim dalında göreve başlamıştır. Doç.Dr. Yüksel KESİM de 1994 yılında profösör ünvanı alarak kadroya atanmıştır. Anabilim dalında uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra 1,5 yıl kadar uzman olarak çalışan Dr.Mehmet KURT 10.07.1998’de Yardımcı Doçent kadrosuna atanmıştır. Aynı bölümden uzmanlığını alan Dr.S.Sırrı Bilge ise 2004 tarihinde yardımcı doçent olarak göreve başlamış ve 2012 tarihinde doçent ünvanı almıştır. 2010 tarihinde ise Dr.Fatih İlkaya yardımcı doçent olarak atanmıştır. 2011 tarihinde emekli olarak ayrılan Prof.Dr.Süleyman Çelik’in ardından anabilim dalı başkanı olarak Yüksel Kesim görev almış, onun da emekliliğinin ardından göreve gelen Prof.Dr.S.Sırrı Bilge halen anabilim dalı başkanlığını sürdürmektedir. 2014 yılında Dr.Osman Kukula, 2017 yılında Dr.Arzu ERDAL göreve başlamıştır.
Bölüm halen 1 profesör, 1 doçent ve 1 yardımcı doçentle hizmet vermeye devam etmektedir.
Anabilim Dalı Başkanları
Yrd. Doç. Dr.Atilla DİKMEN: 1983-1985
Doç. Dr. Dr. Hülya GÜVEN 1985--1989
Doç. Dr. Dr. Yüksel KESIM 1989-1990
Prof.Dr. Süleyman ÇELİK 1990-2011
Prof.Dr. Yüksel KESİM 2011- 2015
Prof.Dr. S.Sırrı BİLGE 2015-Devam ediyor
Anabilim Dalının Akademik Eleman Listesi
Prof. Dr. S. Sırrı Bilge
Doç.Dr.Osman Kukula
Dr.Öğr.Üyesi Arzu Erdal
Arş.Gör.Dr. M.Seçkin Şahin
Arş.Gör.Dr. Sinan Şafak
Anabilim Dalının Teorik Yapısı ve Akademik Amacı
Amacımız, öğrencilerimize kendi bilgi, beceri ve yeteneklerini ortaya koyduğu, bireysel yaratıcılıklarının desteklendiği, mesleki ve yurttaşlık bilinç ve sorumluluğuna sahip hekimlerin yetiştirildiği yüksek kalitede bir eğitim vermektir.
Öğretim Türü
Mezuniyet Öncesi Eğitim
Mezuniyet Öncesi Eğitim
Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu öğrencilerine eğitim verilmektedir.
Mezuniyet Sonrası Eğitim
Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ile anabilim dalımıza uzmanlık eğitimi almak üzere gelen tıp doktorlarına uzmanlık eğitimi verilmektedir.
Yüksek Lisans ve Doktora Programı
Yüksek Lisans ve Doktora programlarına yerleşen öğrencilere eğitim verilmektedir.
Bölümümüzde bulunan deneysel cihazlar ve yapılan çalışmalar
Anabilim dalımızda 2 adet laboratuvar ve deney hayvanlarının barındırılması için sıcaklık, aydınlatma ve havalandırma kontrollü bir oda mevcuttur.
Anabilim dalımızın başlıca araştırma konuları arasında deney hayvanlarında davranış testleri ile santral sinir sisteminin değerlendirilmesi. oluşturulan çeşitli hastalık modellerinde meydana gelen değişikliklerin izole organ çalışmaları ile araştırılması mevcuttur.
Geçmişten bugüne bölümümüzde mevcut olan cihazlar kullanılarak deney hayvanlarında in vivo olarak ağrı ve inflamasyon çalışmaları, depresyon ve anksiyete çalışmaları, öğrenme ve bellek çalışmaları, ilaç teratojenik etkilerine yönelik çalışmalar, kan basıncı ölçüm çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Ayrıca in vitro olarak organ banyosu çalışmaları; izole mesane, vasdeferens ve mide barsak preparatları, aort ile yapılan kontraktilite çalışmaları gerçekleştirilmiştir.
Anabilim Dalının Kendisi için Öngördüğü Gelecek Plan
Akılcı İlaç Eğitimlerinin sayı ve kalitesini arttırmak, uluslararası bilime nitelikli katkı sağlamak, yüksek lisans ve doktora seviyesinde öğrenci yetiştirmektir.