TARİHÇE
1978 yılında, üniversitemize bağlı olarak Samsunda eğitim ve öğretime başlayan Tıp fakültesi çatısı altında, Radyoloji Anabilim Dalı’da kurulmuştur.
Samsun Göğüs Hastalıkları Hastanesinin bir bölümünde zor şartlarda hizmet sunmaya çalışan Radyoloji Anabilim Dalımız, süratle gerekli yapılanmayı sağlamıştır. Akademik ve idari personel eksikliği hızla giderilmiş, kısa zamanda Orta Karadeniz’in tamamının, İç Anadolu’nun bir kısmının içinde olduğu bir alana hizmet vermeye başlamıştır.
1986 yılında Kurupelit yerleşkesindeki hastane binasına taşınmasıyla birlikte, bilgisayar teknolojisinin ortaya çıkardığı yeni cihazları, Tıp fakültesi öğrencilerinin eğitimi ve ülkemize yeni uzman doktorların kazandırılması görevinin yanı sıra, hastalarının da hizmetine sunmuştur.
Bölgemizin ilk Bilgisayarlı Tomografi ve Anjiyo grafi Cihazı 1986 yılından itibaren Radyoloji Bölümünde kullanılmaya başlanmıştır.
1988 yılında üniversitemizde eğitime başlayan Sağlık Hizmeti Meslek Yüksek Okulu Radyoloji bölümünün açılmasıyla, Radyoloji Teknikerlerini de yetiştirme sorumluluğunu üzerine almıştır. Kısa zamanda bünyesinde bulundurduğu öğretim üyesi, araştırma görevlisi ve röntgen teknisyeniyle tek başına orta ölçekli bir hastane büyüklüğüne ulaşmıştır.
1994 yılında kurulan MR(Manyetik Rezonans), DSA(Dijital Anjio grafi) ve ikincisin kurulduğu Bilgisayarlı Tomografi cihazıyla üniversitemizi ülkemiz ve yurt dışında ki bilimsel araştırma ve yayınlarda başarı ile temsil eder hale gelmiştir.
2000 yılında Spiral BT ve Ultrasonografi cihazları,
2004 yılında ÇKBT(çok kesitli Bilgisayarlı Tomografi),ikinci MR(Manyetik Rezonans) Yeni ultrasonografi ve Dijital radyografi cihazlarıyla, teknolojinin radyoloji adına ortaya çıkardığı bütün görüntüleme cihaz ve yöntemler kullanılmaya başlanmıştır.
2004 yılından itibaren ıslak sistemle çalışan film banyo makinelerinin yerine kuru sistem banyo makineleri kullanılmaya başlanmıştır. Hastanemizin otomasyon sistemine geçmesiyle PACS olarak adlandırılan (Picture Archiving And Communication System) görüntü arşivleme ve iletişim sistemi kullanılmaya başlanmıştır. Radyoloji bölümünde yapılan bütün inceleme görüntüleri, merkezi olarak arşivlenir hale gelmiştir. Aynı zamanda bu görüntülere hastanemizin otomasyon sistemine bağlı herhangi bir bilgisayardan rahatça ulaşılabilmekte, geçmiş yıllara ait incelemeler gerekli hallerde tekrar görülebilmektedir.
2005 yılında ikinci mamografi cihazımız hizmete açılmıştır.
Bugün gelinen noktada Radyoloji Bölüm’ümüzde 1 adet manyetik rezonans görüntüleme (MRG), biri multidetektörlü biri spiral olmak üzere 3adet bilgisayarlı tomografi (BT), ikisi Doppler özelliğinde olmak üzere 7 adet ultrasonografi (US) cihazı,2 adet damarsal ve damar-dışı girişimsel radyoloji ünitesi, 2 mamografi, 2 adet floroskopi ünitesi, 8 direkt röntgen, 9 seyyar röntgen cihazı, 3 kuru sistem banyo cihazı bulunmaktadır.
Radyoloji Anabilim dalı’na ait bütün ünitelerde günlük 1000-1200 hasta kabulü yapılmaktadır.
Günümüzde Radyoloji Bilimi tanısal ve girişimsel radyoloji olarak iki ana dala ayrılmıştır.
Bölümümüz her iki dalda, inceleme ve girişimin gerektirdiği tüm araç ve gerecin kullanılmasında, üstün bilgi birikimi ve tecrübesi olan, öğretim üyesi ve teknik personele sahiptir.
Amacımız Hasta haklarına saygıyı ve hasta memnuniyetini ön planda tutup gelişmeyi ve değişmeyi sürekli hale getirmek.
Kuruluşundan bu güne Radyoloji Anabilim Dalı‘nın bu hale gelmesinde emekleri olan Anabilim Dalı başkanları;
Yard.Doç.Dr.Osman Nuri CENGİZ 1978-1979
Yard.Doç.Dr.Azmi LÜTFÜOĞLU 1981-1983
Prof.Dr.Haldun Barış DİREN 1986-1989
Prof.Dr.Mustafa Bekir SELÇUK 1989-2004
Prof.Dr.Haldun Barış DİREN 2004-2008
Prof.Dr.Mustafa Bekir SELÇUK 2008- 2012
Prof. Dr. Murat DANACI 2012- 2018
Prof.Dr. Çetin ÇELENK 2018 - 2021
Prof.Dr. Necibe Meltem CEYLAN BİLGİCİ 2021 - Halen