Anabilim Dalının Tarihçesi
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi 1975, Fizyoloji Anabilim Dalı ise 1982 yılında kurulmuştur. 1982 yılından önce, fakültemizin fizyoloji eğitimi Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yürütülmekteydi, ancak 1982'den itibaren kendi fakültemiz bünyesindeki Fizyoloji Bölümü tarafından yürütülmektedir. Anabilim Dalımızın kurucu başkanı Dr. Niyazi TAŞÇI, 1982 yılında bölümümüze yardımcı doçent olarak atandı, 1997 yılında doçent, 2003 yılında profesör unvanını aldı. Prof. Dr. Niyazi TAŞÇI, 2015 yılında emekli oldu. 1985 yılında Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Cafer MARANGOZ Fizyoloji Anabilim Dalı doçent kadrosuna ve 1989 yılında profesör ünvanı kazandı. Prof. Dr. Cafer MARANGOZ, 2014 yılında emekli oldu. Hocamız Prof. Dr. Cafer Marangoz Anabilim Dalımızın kuruluşunu tamamladı, Nörofizyoloji Laboratuvarını kurdu, epilepsi ve nöron ölümüyle ilgili araştırmaları başlatarak anabilim dalımızın bugünkü düzeye ulaşmasına çok önemli katkılar sağladı.
Biyolog Mustafa AYYILDIZ, 1986 yılında Fizyoloji Anabilim Dalı’nda yüksek lisans eğitimine başladı. 1987 yılında araştırma görevlisi olarak atandı ve 1989 yılında öğretim görevlisi oldu. Dr. Ayyıldız 1994 yılında doktorasını tamamladı, 1996 yılında yardımcı doçent, 1998 yılında doçent, 2008 yılında da profesör unvanını aldı.
Dr. Faruk BAĞIRICI, 1996 yılında doktorasını tamamlayarak öğretim görevlisi kadrosuna atandı. 2002 yılında doçent, 2007 yılında da profesör unvanını aldı. 2016 yılında anabilim dalımızdan ayrıldı.
Dr. Ayhan BOZKURT, Marmara Üniversitesinde yüksek lisansını 1997 yılında, doktorasını da 2003 yılında tamamladı. Anabilim Dalımıza 2003 yılında yardımcı doçent olarak atandı, 2005 yılında doçent, 2013 yılında da profesör unvanını aldı.
Dr. Gökhan Arsan, 2017 yılında bölümümüzde öğretim üyesi olarak atandı ve 2020 yılında yardımcı doçent unvanını kazandı.
Dr. Emre Soner Tiryaki, 2021 yılında öğretim görevlisi olarak Anabili Dalımıza atandı
Prof. Dr. Sebahat Turgut ve Prof. Dr. Günfer Turgut Nisan 2022'de Anabilim Dalımız profesör kadrusuna atandılar.
Anabilim Dalımız başkanlığı görevi 1982-1985 yılları arasında Yard. Doç. Dr. Niyazi TAŞÇI, 1985-2015 yılları arasında Prof. Dr. Cafer MARANGOZ, 2015-2021 yılları arasında Prof. Dr. Erdal AĞAR tarafından yapıldı. 2021 yılından bu yana Fizyoloji Anabilim Dalı başkanlığı görevi Prof. Dr. Mustafa AYYILDIZ tarafından yürütülmektedir.
Prof. Dr. Ayhan BOZKURT / Prof. Dr. Erdal AĞAR / Prof. Dr. Mustafa AYYILDIZ
Eğitim
Anabilim Dalımız, Tıp Fakültesi'nin hem İngilizce hem de Türkçe bölümlerindeki 1. sınıf, 2. sınıf ve 3. sınıf öğrencilerine hem teorik hem de pratik fizyoloji dersleri sunmaktadır. Ayrıca, Sağlık Bilimleri Fakültesi'ne bağlı Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Beslenme ve Diyetetik, Hemşirelik ve Ebelik Bölümleri ve Diş Hekimliği Fakültesi ve Eczacılık Fakültesi Fizyoloji dersleri de anabilim Dalımız tarafından verilmektedir. Anabilim dalımızda Türkçe ve İngilizce yüksek lisans ve doktora programları bulunmaktadır. Türkçe Yüksek Lisans programı 1986, Türkçe Doktora programı 1989, İngilizce Yüksek Lisans ve Doktora programı 2015 yılında başlamıştır. Ayrıca anabilim dalımız, Sağlık Bilimleri Enstitüsü'ne bağlı olan Sinir Bilimleri, Klinik Sinir Bilimleri, Evde Bakım Hemşireliği ve Acil Hemşireliği Anabilim Dalları tarafından yürütülen yüksek lisans ve doktora programlarının Fizyoloji ve Nörofizyoloji derslerine aktif olarak katkıda bulunmaktadır. Anabilim Dalımızdan günümüze kadar 19 doktora, 14 uzmanlık ve 14 yüksek lisans öğrencisi mezun olmuştur.
Anabilim Dalının Teorik Yapısı ve Akademik Amacı
Bölümümüzdeki öğretim üyeleri, özellikle nörotoksisite ve epilepsi gibi alanlarda fizyolojik mekanizmalarla ilgili sorunları ele almak için aktif olarak araştırma yapmaktadır. Temel akademik hedefimiz, fizyolojik ve patolojik olaylara dahil olan mekanizmaların anlaşılmasına ve tedavi protokollerinin geliştirilmesine katkıda bulunmaktır. Bu hedefe ulaşmak için, Veteriner Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Temel ve Klinik Tıp Bilimleri bölümleri de dahil olmak üzere çeşitli bölüm ve fakültelerle ortak araştırma projelerinde işbirliği yapmaktayız. Disiplinler arası araştırma yaparak ve işbirlikleri kurarak, fizyolojik ve patolojik süreçlerin altında yatan karmaşık mekanizmaları aydınlatmayı ve bu alanlarda etkili tedavi stratejileri geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bölümümüz, sağlık bilimleri içindeki diğer alanlarla hem bağımsız incelemeleri hem de işbirliği projelerini içeren araştırma projelerini aktif olarak yürütmektedir.
Stereoloji Laboratuvarı - Öğr. Gör. Süleyman Emre Kocacan ve Mohamed Hassan MOHAMUD
Multidisipliner ilişki; veteriner farmakoloji ve patoloji, diş hekimliği çene cerrahisi ve protez; klinik tıp bilimlerinden beyin cerrahisi, ortopedi, plastik cerrahi, nöroloji, tıbbi farmakoloji ve anesteziyoloji ve reanimasyon; temel tıp bilimlerinden biyokimya, histoloji ve anatomi anabilim dallarıyla, ayrıca da Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi ile egzersiz fizyolojisi bağlamında ilişkiler sürdürülmektedir.
Anabilim Dalımız, çeşitli konularda iyi donatılmış laboratuvarlara sahiptir. Bunlar:
Moleküler Araştırma Laboratuvarı
Beyin Araştırma Laboratuvarı
Stereoloji Laboratuvarı
Elektrofizyoloji Laboratuvarı
Bu tesisler içinde elektrofizyolojik ve stereolojik yöntemler dahil olmak üzere çeşitli araştırma teknikleri ve metodolojileri kullanıyoruz. Araştırmalarımız epilepsi, nörotoksisite, nöronal ve hemisferik asimetri, refleksler, nöroanatomik izleme, hücre dışı ve hücre içi kayıtlar, akım ve voltaj kıskacı kayıtları, immünohistokimya, apoptoz, elektromiyografi (ENMG) gibi konularda in vivo ve in vitro çalışmaları içerir. Bu kapsamlı yaklaşım, birçok fizyolojik ve patolojik süreç hakkındaki setayı araştırmamıza imkan sağlar.
Elde ettiğimiz sonuçlar, yeni keşfedilen ilaçların ve endojen maddelerin biyolojik sistemleri nasıl etkilediğini ve bu maddelerin birbirleriyle nasıl etkileşime girdiğini anlamayı amaçlar. Bu şekilde, fizyolojik ve patolojik süreçlerin anlaşılmasına katkılar sunmayı hedefliyoruz.
Beyin Araştırmaları Laboratuvarı- Araş. Görevlileri Büşra Okuyucu, F Banu Ayçık, Burcu Hatipoğlu
Beyin Araştırmaları Laboratuvarı - Elif Türkdönmez Ak ve Rümeysa Abdullahoğlu
GİS ve Ağrı Laboratuvarı- Araş. Gör Yeliz Çelik ve Araş. Gör. Rümeysa Abdullahoğlu
Aynı zamanda Anabilim Dalımızın bilim insanı yetiştirme misyonu da bulunmaktadır. Bağımsız bilimsel araştırmalara katılma yeteneğine sahip bireyleri yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Lisansüstü programlarımız (yüksek lisans, doktora ve tıpta uzmanlık) bu amaca hizmet etmektedir.
Araştırmalar:
Anabilim Dalımızda bugüne kadar 50 den fazla BAP (Bilimsel Araştırma Projesi) projesi tamamlanmıştır. Laboratuvarlarımızda ağırlıklı olarak deneysel epilepsi çalışmaları, gastrointestinal sistem ve ağrı ile ilgili araştırmalar yapılmaktadır. Epilepsi araştırmalarımızda Penisilin modeli, Akut PTZ modeli, Tutuşma (PTZ) modeli ve Absans epilepsi modelleri kullanılmaktadır.
Ayrıca, harici kuruluşlarla işbirliği projelerine katıldık. Özellikle 1993-1996 yılları arasında, Newcastle upon Tyne Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Bölümü ile British Council'ın desteğini aldığımız bir ortak proje yürüttük. Ayrıca, bölümümüz 1998 yılında Azerbaycan Tıp Üniversitesi Fizyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Hatice İSMAİLOVA ve Prof. Dr. Faig CEFEROV’un katılımıyla 1995 DOPROG programı çerçevesinde TÜBİTAK'ın finansmanıyla ortak çalışmalar ve seminerler düzenledi.
2011-2013 yılları arasında TÜBİTAK ile Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisinin desteklediği uluslararası ikili işbirliği projesi (Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Erdal Ağar, TÜBİTAK Proje No: 110S266 "Farklı Deneysel Epilepsi Modellerinde Oluşturulan Epileptiform Aktivite Üzerine Leptinin Gösterdiği Prokonvulsant Etkide Kanabinoid CB1 Reseptörünün Rolü”) tamamlandı.
Anabilim Dalımızda iki adet TÜBİTAK 1001 iki adet TÜBİTAK 1002 projesi tamamlandı. Bu projeler:
TÜBİTAK proje no: 215S808, "Farklı Deneysel Epilepsi Modellerinde Hemopressinin Etkisi ve Hemopressin-Kanabinoid CB1 Reseptör İlişkisinin Araştırılması ”. Proje yürütücüsü: Prof. Dr. Erdal Ağar
TÜBİTAK proje no: 115S361, "Penisilinle Oluşturulan Epileptiform Aktiviteye Purinerjik P2x7Reseptörünün Etkisi ve Bu etkide Kanabinoid, NMDA ve T-tipi Kalsiyum İyon Kanallarının Rolü”. Proje yürütücüsü: Prof. Dr. Erdal Ağar
TÜBİTAK proje no: 119S194 “"5-HT7 Serotonin Reseptörünün Penisilinle Oluşturulan Epileptiform Aktivitedeki Rolü Ve T Tipi Kalsiyum Kanalı Ile Etkileşimi". Proje yürütücüsü: Prof Dr. Mustafa Ayyıldız
TÜBİTAK proje no: 220S126 “Kannabinoid Reseptörlerinin Sıçan Açlık İnce Bağğırsak Miyoelektrik Aktivitesi Üzerine Etkisi". Proje yürütücüsü: Prof. Dr. Ayhan Bozkurt
Anabilim Dalımızın yapmış olduğu yayınlardan bazı örnekler:
Anabilim Dalının Düzenlediği Akademik Etkinlikler
¨ Türk Fizyolojik Bilimler Derneği 24. Ulusal Kongresi 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı tarafından 14-19 Eylül 1998 tarihlerinde düzenlenmiştir.
¨ İngiltere’den gelen Senior Lecturer Gary G. GREEN ve Senior Lecturer Dawid J. SANDERS BRITISH COUNCIL destekli araştırmalarını Anabilim Dalımızda yapmışlardır.
Anabilim Dalının Etkileşimde Olduğu Ulusal ve Uluslar arası Akademik Kuruluşlar
Türk Fizyolojik Bilimler Derneği,
Federation of European Physiological Societies (FEPS),
Stereolojik Bilimler Derneği
Akademik Kadro:
Prof. Dr. Mustafa AYYILDIZ (Anabilim Dalı Başkanı)
Prof. Dr. Erdal AĞAR
Prof. Dr. Ayhan BOZKURT
Prof. Dr. Sebahat TURGUT
Prof. Dr. Günfer TURGUT
Doç. Dr. Gökhan ARSLAN
Öğr. Gör. Dr. Emre Soner TİRYAKİ
Araştırma Görevlileri:
Arş. Gör. Dr. Fatma Banu ŞEN AYÇIK
Arş. Gör. Dr. Fırat AYÇIK
Arş.Gör. Dr. Burcu HATİPOĞLU
Arş.Gör. Dr. Büşra OKUYUCU
Arş.Gör. Dr. Rümeysa ABDULLAHOĞLU
Arş.Gör. Dr. Yeliz ÇELİK
Arş. Gör. Elif TÜRKDÖNMEZ AK
İdari Personel :
Ayşe Köse
Özgür Akpınar
Fizyoloji Anabilim Dalı akademik ve idari personelleri
Fizyoloji Anabilim Dalından Mezun Olan Lisansüstü Öğrenciler
Yüksek Lisans (14 ) |
Doktora (19) |
Tıpta Uzmanlık (14) |
---|---|---|
1988- Erdal AĞAR | 1994- Mustafa AYYILDIZ | 1999- Fatih Mehmet GÖKÇE |
1989- Mustafa AYYILDIZ | 1995- Osman GENÇ | 2003- SEYİT ANKARALI |
1993- Mehmet BOŞNAK | 1996- Faruk BAĞIRICI | 2007- Ramazan KOZAN |
1994- Şerif DEMİR | 1999- Mehmet BOŞNAK | 2009- Duygu ÇAKIL |
2000- Mehmet YILDIRIM | 1999- Şerif DEMİR | 2010- Fatih SEFİL |
2001- Mehmet Ömer BOSTANCI | 2004- Sinan CANAN | 2011- Meryem Dilek ACAR |
2006- Seval KELOĞLAN | 2005- Mehmet YILDIRIM | 2011- Aliye Erguvan ARIK |
2013- Süleyman Emre KOCACAN | 2005- Mehmet Ömer BOSTANCI | 2013- GÖKHAN ARSLAN |
2014-Elif ALTINKAYNAK | 2008- Tuncer NACAR | 2014-Sabiha Kübra ALICI |
2016- Özge DARAKCI | 2008- Ali ASLAN | 2015- Durmuş UÇAR |
2016- Fatma Banu ŞEN | 2010- Abdullah Hilmi MARANGOZ | 2019-Elif Şen DOĞAN |
2018- Çiğdem ERGÜN | 2017- Hatice AYGÜN | 2021-Emre Soner TİRYAKİ |
2019- Hassan Mohamed JİMALE | 2019- Ali Zaher AL KHALEEL | 2021- İsa YEŞİLYURT |
2023- Elif Türkdönmez AK | 2020- Lubna Adil Kamil AL-GAILANI | 2021-Sinem TOSUN |
2020- Süleyman Emre KOCACAN | ||
2021-Mohamed Hassan MOHAMUD | ||
2022- Gökhan ARSLAN | ||
2022- Özge Darakçı SALTIK | ||
2023- Fatma Banu AYÇIK |