Anabilim Dalı Tarihçesi
Histoloji-Embriyoloji Anabilim dalı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bölümü bünyesinde 1982–1983 öğretim yılında akademik faaliyetlerine başlamıştır. Bu tarihlerde Histoloji-Embriyoloji ve Anatomi Anabilim Dalları Morfoloji anabilim dalı adı altında bulunmaktaydı. YÖK’ün kuruluşu esnasında Morfoloji Anabilim Dalı içerisinde birleştirilmiş olan Anatomi ve Histoloji-Embriyoloji bilim dalları, 1993 senesinde YÖK tarafından alınan karar ile bağımsız Anabilim Dalları şekline dönüştürülmüştür.
Anabilim dalımızda halen yürütülen eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma aktiviteleri iki profesör, bir doçent ve üç doktor öğretim üyesi tarafından sürdürülmektedir. Anabilim dalımız tarafından Tıp Fakültesindeki teorik ders ve uygulamalara ilaveten Diş Hekimliği Fakültesi, Sağlık Yüksek Okulu (Ebelik Programı), Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu (Tıbbi Laboratuvar Programı) ile Lisansüstü Eğitim Enstitüsünde de lisansüstü düzeyde teorik dersler verilmekte ve/veya pratik uygulamalar yaptırılmaktadır. Lisansüstü eğitim programları kapsamında devam eden yüksek lisans ve doktora programları Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nün koordinasyonu ile yürütülmektedir. Bu programlara ek olarak anabilim dalımızda Tıpta Uzmanlık eğitimi de verilmektedir.
Görev Yapmış Anabilim Dalı Başkanları
Unvan - Adı Soyadı | Tarih |
---|---|
Prof. Dr. Nusret Çiftçi | (1993-2005) |
Prof. Dr. Adnan Korkmaz | (2005-2008) |
Prof. Dr. Süleyman Kaplan | (2008-2016) |
Doç. Dr. Berrin Zuhal Altunkaynak | (2016-2017) |
Prof. Dr. Süleyman Kaplan | (2017-2024) |
Prof. Dr. Bülent AYAS | (2024-Halen) |
Anabilim Dalının Teorik Yapısı ve Akademik Amacı
Araştırma Amacı
Anabilim dalı öğretim elemanları, yardımcı personel ve konuk bilim insanları doku veya organların gelişimi ile ilgili temel soruların cevaplandırılmasının yanında, kimyasal maddelerin biyolojik sistemlerle etkileşimleriyle ilgili çalışmalar da yapmaktadırlar. Diş hekimliği ve klinik tıp bilimleriyle birlikte çok sayıda araştırma projesi çalışmaları sürdürülmektedir. Amacımız gelişim sürecinde gerçekleşen olayların temel mekanizmasının anlaşılmasını geliştirmekle birlikte ilaçların veya kimyasal maddelerin dokular, organlar ve vücut üzerindeki etkilerini de ortaya koymaktır.
Ana Araştırma Amaçları
Anabilim dalındaki araştırma projeleri, temel ve klinik bilimler alanında geniş bir yelpazede dağılım gösteren ileri düzeyde multidisipliner yapıdadır. Klinik bilimlerden beyin cerrahisi, ortopedi, plastik cerrahi, acil tıp ile temel bilimlerden fizyoloji ve anatomi gibi bilimlerle birlikte yürütülen projelerde anabilim dalımız birincil yönlendirici konumda rol oynamaktadır. Ayrıca stereolojik analizlerde kullanılan bazı aletlerin ve tekniklerin geliştirilmesini de yapmış ve yapmaya devam etmektedir. Bu aletler ve teknikler üniversitemizde, Türkiye’de ve dünyada ilk olma özelliğindedir. Aletlerin geliştirilmesinden başka stereolojik metotların biyolojik dokuların veya organların kantitasyonunda kullanılması ve geliştirilmesi de anabilim dalı öğretim üyelerinin esas uğraşı alanlarından biridir. Periferik sinir rejenerasyonu, bazı ağır metallerin ve ilaçların merkezi sinir sistemi gelişimi üzerine etkilerinin araştırılması yoğun bir biçimde yerel, ulusal ve uluslararası iş birliği ile anabilim dalımızın koordinatörlüğünde yürütülmektedir. Geçmiş yıllarda anabilim dalımız öğretim üyelerince yurtiçinde ve yurtdışında stereoloji kursları ve kongreleri düzenlenmiş ve düzenlenmeye de devam edilmektedir. Özet olarak amacımız eğitim programlarının geliştirilmesi, güncellenmesi ve aynı zamanda araştırmalarda kullanılacak yeni alet ve tekniklerin geliştirilmesidir.
Anabilim Dalının Öğretim Türü
Anabilim Dalımızda Lisans düzeyinde eğitim ve öğretimden başka Tıpta Uzmanlık, Yüksek Lisans ve Doktora programlarını da yürütmektedir. İlk defa 14.12.1994 tarihinde uzmanlık öğrencisine sahip olan anabilim dalımız, ilk uzmanlık öğrencisini 1999’da mezun etmiş, Ekim 2023 tarihine kadar ise toplam 7 Uzmanlık öğrencisi anabilim dalımızdan Uzman Doktor olarak mezun olmuştur. 1985 yılından itibaren lisansüstü öğrenci almaya başlayan Histoloji ve Embriyoloji Anabilim dalı, Türk Öğrenciler olmak üzere Ekim 2023 tarihi itibariyle 16 yüksek lisans ve 10 doktora öğrencisi mezun etmiştir. Ayrıca anabilim dalımızda Haziran 2023 tarihi itibari ile 1 Uzmanlık, 2 Yüksek Lisans, 1 Doktora öğrencisi lisansüstü eğitimine devam etmektedir. 2013 yılı itibariyle Anabilim dalımız yabancı uyruklu öğrencileri, İngilizce yüksek lisans ve doktora programlarına kabule başlamıştır. Ekim 2023’e kadar 2 yabancı uyruklu yüksek lisans ve 19 doktora öğrencisi mezun olmuştur.
Anabilim Dalının Ders Programı
Tıp Fakültesi Dönem I, II ve III öğrencilerine Histoloji ve Embriyoloji Dersi ile Laboratuvar pratikleri
Bölümün Düzenlediği Akademik Etkinlikler
3rd Asian and African Stereology Congress, 18-20 December 2018, New Delhi, India 2nd Neuroscience Stereology and Scientific Writing Symposium etkinliği 15-19 Mart 2016 tarihinde Arusha, Tanzanya Intensive Hands on Training Stereology Workshop, 2nd Asian and African Stereology Congress, 7th International Scientific Writing Workshop and Stereology Workshop 2-5 Aralık, 2015 tarihinde Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri Stereology and Neuroscience Symposium 23-27 Haziran 2014 tarihinde Tanzanya-Morogoro’da düzenlendi. 5th International Scientific Writing Workshop, 28-30 Nisan 2015'te Samsun-Türkiye 6th International Scientific Writing Workshop 26-27 Mart 2015, Zanzibar adası Tanzanya'da Stereology and Neuroscience Symposium 23-27 Haziran 2014 tarihinde Tanzanya-Morogoro 4th Workshop on Stereological Techniques and Scientific Writing 23-24 Nisan 2014 tarihinde Suudi Arabistan-Medine 2nd Controversies on Electromagnetic Field in Medicine and Biology 20 Nisan 2014 tarihinde Suudi Arabistan-Cidde 2nd Workshop on Stereological Techniques and Stereology 24-26 Eylül 2013 tarihinde Suudi Arabistan-Buraydah Scientific Writing and Stereology Workshop 1-3 Nisan 2013 tarihinde Suudi Arabistan-Cidde The First Asian and African Stereology Congress 6-8 Kasım 2012 tarihinde Samsun Ulusal Sinir Bilim Kongresi’nde “Deneysel ve Klinik Çalışmalarda Nörostereoloji Kursu” 9- 12 Nisan 2011 tarihinde İstanbul
Bölümün Etkileşimde Olduğu Ulusal ve Uluslararası Akademik Kuruluşlar
Türk Stereoloji Derneği,
European Graduate School of Neuroscience European Society for the Study of Peripheral Nerve Repair and Regeneration
Bölümün Kendisine Özgü Niteliklerine İlişkin Açıklamalar
Anabilim dalındaki eğitim faaliyetlerimiz, günün zorunlu kıldığı modern teknikler kullanılarak yapılmaya çalışılmaktadır. Bilimsel araştırma projelerimiz ise her geçen gün ulusal ve uluslararası iş birliği ile daha da güçlü hale getirilmektedir. Böylece teorik bilgiden patente doğru hızla ilerleyen bir uğraşı süreci devam etmektedir.
Bölümün Kendisi İçin Öngördüğü Gelecek Planı
Obje ile ilgili sayısal verilerin elde edilmesinde dünya standardı haline gelen Stereoloji Yöntem Bilimi ile ilgili gerekli altyapının oluşturulması için mevcut eksiklerin hızla giderilmesi için çalışılmaktadır. Ayrıca hücre kültürü laboratuvarının kurulumu ve donanımı tamamlanmıştır. Kök hücre ve sinir bilimleri alanında yeni çalışma alanları geliştirilmektedir.