Anabilim Dalı Tarihçesi
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Temel Tıp Bilimleri Bölümü bünyesinde yer alan Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı,
1980 yılında Prof. Dr. Sara BEYGU tarafından kurulmuş, akademik faaliyetlerine ise 1982–1983 eğitim-öğretim yılında başlamıştır.
Anabilim Dalı Başkanları
Prof. Dr. Sara BEYGU 1980-1986
Prof. Dr. Muhlise ALVUR 1986-1999
Prof. Dr. Cemil ÇELİK 1999-2004
Prof. Dr. Abdulkerim BEDİR 2004-2015
Prof. Dr. Ramazan AMANVERMEZ 2015-2021
Prof. Dr. Nermin KILIÇ 2021- Halen
Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri
Prof. Dr. Nermin KILIÇ
Prof. Dr. Ramazan AMANVERMEZ
Prof. Dr. Birşen BİLGİCİ
Prof. Dr. Bahattin AVCI
Prof. Dr. Özgür Korhan TUNÇEL
Doç. Dr. Edem NUGLOZEH
ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİ
Dr. Eser ÇAKMAK
Dr. Sebati Sinan ÜRKMEZ
Dr. Betül ÖZÇAĞLAYAN
Dr. Okan GÜLEROĞLU
Dr. Ebru KALAYCI
Dr. İrem ŞEN
Dr. Emre GÜLMEZ
Anabilim Dalımızın Akademik Amaçları
Tıp fakültesi öğrencilerine biyomoleküllerin yapısı, fonksiyonları, metabolizması ve metabolik yolların regülasyon mekanizmaları ile ilgili yüksek ve özgün değeri olan bilgiler kazandırmak, vücutta metabolizma bozuklukları sonucu meydana gelen hastalıkların moleküler mekanizmalarını, biyokimyasal tanı ve araştırma yöntemlerini öğretmek,
Son bilimsel gelişmeleri göz önüne alarak, tıp fakültesi öğrencilerine temel ve klinik biyokimya bilgilerini vermek ve böylece yaşam boyu sürekli tıp eğitimi kapsamında sağlık ve hastalıktaki mekanizmaları tartışabilen, laboratuvar testlerinin analiz öncesi ve analiz sonrası aşamalarına ilişkin bilgi ve becerileri olan, bu bilgilerle klinik tıp bilimleri arasındaki entegrasyonu oluşturabilecek düzeyde hekimler yetiştirmek, Güncel enformasyon teknolojilerini kullanabilen, bilimsel literatürü izleyen, meslektaşları ile iletişimi güçlü, bilimsel etkinliklere katılan ve bunlarda aktif olarak yer alan, yüksek nitelikte etik değerlere ve mesleki bilince sahip hekimler yetiştirmek.
Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalının Yeri ve Donanımı
Anabilim Dalımız, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurupelit Yerleşkesinde yer alan Tıp Fakültesinin Temel Tıp Bilimleri binası 1. katında bulunmaktadır. Anabilim Dalımızda rutin tetkiklerin yanı sıra Spektrofotometrik Analizler, LC/MS, GC/MS (Tandem Gold Mass Spectrometry) Analizleri, HPLC Analizleri, Likid Kromatografi, Kapiller Elektroforez, Jel Elektroforezi, Moleküler Çalışmalar, Hücre Kültür Çalışmaları, Comet Analizi, RIA, ELISA, İzoelektrik Fokuslama ve santrifüjleme yapılmaktadır.
TIBBİ BİYOKİMYA ANABİLİM DALININ EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI
Lisans Eğitimi
Kuruluşundan günümüze kadar eğitim öğretim çalışmalarını başarıyla sürdüren Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı öğretim üyeleri, Tıp Fakültesinin Türkçe ve İngilizce öğretim programındaki Dönem I, Dönem II, Dönem III ve Dönem IV öğrencilerine Biyokimya ve Klinik Biyokimya derslerini vermenin yanı sıra Dönem I, II ve III’ ün PDÖ sınıflarında eğitim yönlendiriciliği, Dönem IV, V, VI öğrencileri için seçmeli staj dersleri, Ölçme Değerlendirme Blok Sorumluluğu, Blok Kurulu Üyeliği görevlerini de yürütmektedirler. Tıp Fakültesi derslerine ek olarak Diş Hekimliği Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Bölümü öğrencilerine anabilim dalımız öğretim üyeleri tarafından kuramsal ve uygulamalı biyokimya dersleri verilmektedir.
Tıpta Uzmanlık, Yüksek Lisans ve Doktora Eğitimi
Anabilim Dalımızda verilen Tıpta Uzmanlık Eğitimine ait dersler ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde yer alan Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı tarafından yürütülen Yüksek Lisans ve Doktora programlarındaki dersler, Anabilim Dalı öğretim üyeleri tarafından YÖK ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü yönetmelikleri doğrultusunda planlanarak yürütülmektedir. Anabilim Dalımızın kuruluşundan bugüne kadar (10) öğrenci, Doktora (PhD); ve (7) öğrenci, Yüksek Lisans (MSc) eğitimini tamamlamış, (45) tıpta uzmanlık öğrencisi ise tıpta uzmanlık eğitimini tamamlayarak Tıbbi Biyokimya alanında “Uzman Dr.” derecesi almıştır. Halen (5) Tıpta Uzmanlık öğrencisi, eğitime devam etmektedir. Eğitim ve öğretim çalışmalarıyla birlikte bilimsel araştırmaları da üstün performansla yürüten anabilim dalımız öğretim elemanlarının ulusal ve uluslararası indekslerde yer alan çok sayıda değerli bilimsel yayını bulunmaktadır. Bilimsel ve eğitim faaliyetlerinin yanı sıra klinik uygulamalarda yer alan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Merkez Biyokimya Laboratuvarının işleyiş ve yönetimi, Anabilim Dalımız öğretim üyeleri tarafından yürütülmektedir.
İDARİ PERSONEL
Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Sekreteri: Derya BALCI
Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Hizmetli Personeli : Fatma YİĞİT
Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı İletişim:
Sekreterlik: 0362 312 19 19 / 2667
İLETİŞİM ADRESİ :
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı, Atakum / Kurupelit SAMSUN